Vroeger was het vaak pure noodzaak om wilde planten te zoeken en te eten. Vaak werden zij ook in de moestuin of warmoezerij gekweekt. In Warmoezerij wordt toepassing en historie van wilde planten beschreven als vergeten, soms herontdekte groente.

Warmoezerij beschrijft 18 planten waaronder Aardaker (muijsen met steerten), Cichorei (van Bitterpee tot Suikerijwortel), Hop (de slaap van de hoppluksters), Pastinaak en Rucola (wilde ende tamme rakette). Het zijn beschrijvingen met historische achtergronden, leuke weetjes en nauwkeurige teeltaanwijzingen, hier en daar gelardeerd met Vlaamse of Hollandse, soms vergeten, uitdrukkingen. Elk hoofdstuk beschrijft een plantensoort uit onze wilde flora die voorheen als groente gekweekt werd. De vroegere mens was hierop aangewezen, in het bijzonder de gewone man. Hij kon zich niet, zoals de rijken en aanzienlijken, veroorloven bijzondere groenten te telen of te laten telen.

Beide auteurs van Warmoezerij hebben een lange staat van dienst binnen het groen. Johan Heirman als bioloog bij diverse Vlaamse instellingen, Hein Koningen was decennialang werkzaam in het befaamde Amstelveense heemgroen. Allebei zijn het hartstochtelijke natuurliefhebbers, plantenkenners en tuinders.

In boekhandel en webshop


Warmoezerij
Wilde planten: gezocht, gekweekt, gegeten en weer vergeten
ISBN: 978-94-91899-01-0
Winkelprijs: €9,95
80 pagina’s, full colour met oude tekeningen
Auteurs: Johan Heirman en Hein Koningen
Uitgave van Anoda Publishing, Velp

Blader door:

Warmoezerij, over vergeten planten